"Rätt att inte informera allmänheten"

Både ordföranden i Umeå kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd och Smittskyddsinstitutets generaldirektör anser att det var rätt att inte gå ut med information till allmänheten eftersom man hade kontroll på orsaken och eftersom det var en isolerad händelse.

Trots att duschanläggningen kan vara orsaken till att tre personer i Umeå smittats av legionärsjukan vidhåller Lena-Karlsson Engman ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå att det var rätt av kommunen att inte gå ut och informera allmänheten.

Hon säger att kommunens informationsansvar  om det finns en pågående smittorisk inte gällde i det här fallet eftersom man identifierat smittokällan.

Också Smittskyddsinstitutets generaldirektör Ragnar Norrby försvarar man inte informerade allmänheten. Ragnar Norrby anser att informationsansvaret ligger på en lokal nivå vid en isolerade händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista