Stor brist på byggnadsarbetare

Bristen på byggnadsarbetare i länet och även landet är för närvarande stor. Börje Norberg, ombudsman på Byggnads, säger till P4 Västerbotten att byggföretagen vänt sig till facket för att få hjälp med rekrytering av arbetskraft.

Bostadsbyggandet i Umeå och byggandet av Botniabanan gör det svårt för företag att få tag i snickare och byggnadsarbetare i allmänhet.

Företagen dammsuger länet på arbetskraft och facket Byggnads får förfrågningar bland annat av företaget som bygger upp gruvanläggningen vid Svartliden.

- Man tar gärna svensk arbetskraft om den finns tillgänglig, men den finns tyvärr inte tillgänglig i vårt län, säger Börje Norberg, ombudsman på Byggnads.

Den heta bostadsmarknaden i Umeå, där det byggs mycket nya bostäder och byggandet av Botniabanan, är några av orsakerna till bristen på arbetskraft.

Nedgången i byggbranchen under 90-talet bidrog till att många nyutbildade byggnadsarbetare inte fick jobb och försvann till andra jobb.

I dag ska de flesta få arbete och kommer att behövas inför kommande pensionsavgångar, säger Börje Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista