Konsums fruktduschar rivs

Konsum Nord river ut sina fruktduschar i två län, efter problem med legionellabakterier i somras på Obs stormarknad i Umeå. Ingen på Obs stormarknad förstod att stillastående vatten kan vara farlig, säger informationschefen.

Rivningen gäller samtliga fuktanläggningarna i grönsaksdiskarna i Konsum Nords sex butiker i Västerbotten och Västernorrland.

Arbetet startade idag, säger informationschefen Kjell Edlundh till P4 Västerbotten. Edlundh säger att Konsum Nord vill att kunderna ska känna sig trygga.

Enligt Smittskyddsinstitutet kan det finnas samband mellan legionellabakterierna som hittades på Obs stormarknad i somras och två av dem som insjuknat i legionärssjukan i Umeå. En av de tre som smittades har avlidit.

Ingen på Obs stormarknad i Umeå visste att stillastående vatten kan vara farligt.

- Det fanns helt enkelt ingen information, varken från leverantör, tillverkare eller erfarenheten, att det här kunde inträffa, säger Kjell Edlundh.

Leverantören av fuktanläggningen har gått i konkurs. Servicefirman Callus i Övik/Sundsvall som skötte tillsynen av grönsaksduscharna vill inte kommentera eftersom den inte har med Obs att göra - kontraktet sas upp idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista