Västerbottens län

Mycket för kvinnojourerna

1:27 min

Samtalen till kvinnojourerna i Västerbottens län ökar nu efter sommarens semestrar, precis som det brukar göra vid storhelger. Det finns ett stort behov av skyddade boenden för utsatta kvinnor.

– Vi har fått många nya kontakter de senaste två veckorna så vi har ganska mycket att göra, säger Anna Wibron som arbetar på kvinnojouren i Umeå.

Kvinnojourerna i Skellefteå och Lycksele har haft många samtal under sommaren medan Umeå och Vilhelmina haft det lugnare. Gemensamt för dem alla är att de väntar fler kvinnor när skolorna börjar.

Ökningen kommer inte som någon överraskning. Kvinnojouren har som mest att göra efter stora helger och semestrar, när kvinnorna umgåtts mycket med sina familjer och bestämt sig för att göra en förändring.

– Under terminerna har vi nästintill fullsatt, det finns ett stort behov av skyddade boenden, säger Anna Wibron.

Det finns många anledningar till att kvinnor ringer jouren, fysisk- och psykisk misshandel, ekonomiskt förtryck och sexuelltvåld är några. Men det går inte att säga hur en hjälpsökande kvinna är.

– Det är i alla åldrar och samhällsklasser. Det är ett problem som skär genom alla nivåer.

Mellan maj och juli i år har det kommit in 153 anmälningar om kvinnomisshandel i Västerbottens län. Det är aningen mindre än samma tid förra året. Men Anna Wibron säger att det finns ett stort behov av kvinnojourer.

– Det finns alltid mer att göra.