Skiss över kvarteret Forsete, Bild: White Arkitekter
UMEÅ

Umeås nya centrum tar form

Under hösten räknar Balticgruppen med att komma igång med omvandlingen av kvarteret Forsete i centrala Umeå. Bilden visar hur kvarteret kan komma att se ut när allt är klart. Men än är inte tillstånden klara.

Det gäller kvarteret mitt i centrum där Kungspassagen ligger, och här har Balticgruppen stora planer för ny galleria, kontor, bostäder och hotell.

Den omdebatterade rivningen av Thornbergska huset kommer att påbörjas inom några veckor, säger Björn Johansson, VD för Balticgruppen utveckling AB till P4 Västerbotten.

Balticgruppen har lämnat in ansökan om bygglov för den del av kvarteret där Thornbergska huset står idag och hoppas kunna börja bygga under hösten.

Detaljplanen klubbades av kommunfullmäktige innan semestrarna. Den har ännu inte vunnit laga kraft, men Länsstyrelsen har i dagarna kommit med beskedet att de personer som överklagat planen inte är sakägare, och att de därför inte har rätt att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista