Välbesökt dag om geologi

Allmänhetens intresse för geologi är på väg att öka - det märktes på Geologins dag, som arrangerades i Klimpfjäll nyligen.

Kanske är det därför att man får lära sig så lite om geologi i skolan som det kommer så många till geologins dag. De nya gruvorna i länet gör också att fler får upp ögonen för vad som kan finnas i berggrunden.

Tidigare år har man haft sammanlagt 15 000 besökare totalt i landet. Och nu kommer dom nordiska grannländerna också att börja med geologidagar för allmännheten.

Egentligen är geologins dag i mitten av september, men i Klimpfjäll tjuvstartar man för att hinna innan snön kommer.

Och trots att Klimpfjäll är den minsta ort som har Geologins dag kom det 50 personer för att delta. Inte dåligt i glesbygden tycker Erik Huss som är nationell samordnare för Geologins dag.

- Roligt att folk i glesbygden tar sig tid för ett så okänt ämne som geologi, säger Erik Huss, som är nationell samordnare för Geologins dag, en svensk idé som nu sprider sig till grannländerna.

En av föredragshållarna i Klimpfjäll, geologiproffessorn Reinhard Greiling, berättade att fjällen består av uråldrigt havsbotten - sediment och vulkaner. Man kan också se spår av tidiga istider för 600 och 450 miljoner år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".