Läkarna bör lockas att stanna i yrket

Läkarbristen håller i sig och om 5-6 år kommer den stora pensionspuckeln bland distriktsläkarna i länet. Det handlar om uppåt 11-12 läkare om året som går i pension då. Läkarna själva måste engagera sig för att välkomna nya studenter som blivande kollegor, säger länets fackliga ordförande.

Bengt Olsson, ordförande i Västerbottens läns läkarförening, berättar att uppåt 11-12 läkare om året om året går i pension då - om de arbetar ända till 65 års ålder och inte väljer att pensionera sig tidigare.

Det är inte bara inom primärvården som situationen kommer att bli akut om några år. Läget är liknande på nästan alla kliniker.

För att få behålla läkarna i jobbet så länge som möjligt - så att de inte går i pension i förtid - krävs insatser. Man kanske måste lägga om arbetsuppgifterna så att deras mångåriga komptens tas tillvara på ett bra sätt. Vissa kanske vill forska medan det finns andra som vill möta patienter dagligen. Några kanske skulle kunna vara mentorer åt dom yngre och nyare läkarna. Alla är olika. Men hur man än väder och vrider på saken så återkommer vi till nyrekrytering.

Landstinget annonserar i tidningar och på mässor efter arbetskraft, men Bengt Olsson tror inte att det är det bästa sättet. Han tror att läkarna som redan jobbar måste ligga i för att se studenter på ett nytt sätt.

- Vi måste se att det är en presumtiv kollega som passerar, som vi ska ge utbildning och få att trivas så de längtar tillbaka, säger Bengt Olsson, ordförande i Västerbottens läns läkarförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".