Umeå

Mordmisstänkte rädd att förlora sonen

1:35 min

I dag åtalas den 53-årige man i Umeå som misstänks för att ha tagit livet av sin 7-årige son på Tomtebo tidigare i sommar. I förhör framgår det att den nu mordåtalade mannen kände en rädsla för att familjen skulle splittras och var rädd för att förlora sin son vid en eventuell seperation mellan honom och hans fru.

Det är skadebilden och omständigheterna kring gärningen som gör att kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström rubricerar brottet som mord. Åtalet för olaga tvång handlar om att mannen knuffade och låste ut sin svärmor som var på besök hos familjen då den tragiska händelsen inträffade.


Mannens motiv vill inte Inga-Lis Adervall Åström inte närmare gå in på.
– Pappan har ju i förhör lämnat en redogörelse och ett motiv och jag har väldigt svårt, eller jag kan inte tolka och vill inte tolka det han har sagt i förhör. Men vad man kan konstatera är att han ändå menar att det är familjerelaterat, hans motiv.

I förhör framgår det att den nu mordåtalade mannen kände en rädsla för att familjen skulle splittras och var rädd för att förlora sin son vid en eventuell separation mellan honom och hans fru. Han säger vidare i förhören att han inte ville att sonen skulle växa upp utan sin far för "en son utan en far är som ett hus utan tak".

Han beskriver sig själv som svag och upplever en obalans i äktenskapet efter det att hans fru utbildat sig och fått jobb och vänner utanför familjen.  Hela situationen förvärrades när hans svärmor kom på besök. Svärmoderns närvaro beskriver han som om hans hem tagits över av negativa krafter.

– Man har gjort en mindre undersökning av honom och kommit fram till att man ska gå vidare till en stor rättpsykiatrisk undersökning, säger kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström.
– Vi har tagit prover på honom och han hade inga , han var inte påverkad på något sätt när det här hände.