Umeå

Tryggt boende för äldre

1:24 min

Tryggt boende - det var temat när den socialdemokratiska föreningen Gamla Gardet igår anordnade ett seminarium i Umeå. I fem år har föreningen arbetat med denna en av sina hjärtefrågor och presenterade i samband med gårdagens seminarium sin vision för ett tryggare boende för äldre.

– Bostadsområdet kan vara, om vi tar en prototyp att det är fyra hus som kvarteret består av. Då kan två vara för yngre människor och två för äldre människor där tillgängligheten på de här två för äldre är maximal och där jag kan få mitt bostadsstöd tillgodosett efter behov. Då kan jag leva där tills jag slutar mina dagar, säger Börje Lundström Gamla Gardet.

Bostaden i Umeå erbjuder idag så kallad seniorboenden på flera platser i Umeå. På Öbacka kunde seniorerna flytta in i nybyggda hus under förra året och hyrorna där ligger runt 7000 kronor i månaden. För dyrt tycker Börje Lundström och Bostaden har nu fått öppna upp för andra att flytta in i området.

Åsa Ögren Byggnadsnämndens ordförande i Umeå ser problemet, men istället för att bygga nytt vill hon att kommunen ska göra om och göra rätt. 

– Det allra mesta är redan byggt. Det måste vi leva med och det måste vi när vi tar oss an renoverings projekt eller det ska byggas till, att tänka på att man i nästa steg kan vara just den som har de här behoven. Så att man inte säger, det tänkte jag inte på. Så den stora utmaningen är att ta sig an det redan befintliga.

Blir det till att riva bostäder?

– Jag tror vi kommer hamna i det, att vi måste inse också när en dålig planerad byggnad måste ge vika för krav på tillgänglighet, energi effektivisering och kanske estetik, för att vi ska kunna erbjuda bra boende så måste vi ibland också riva, säger Åsa Ögren byggnadsnämndens ordförande.

Reporter Foto Elin Segerlind.

elin.segerlind@sr.se