1 av 3
Elsa Horst, studiesocialtansvarig på Umeå Studentkår. Foto Elin Segerlind/SR.
2 av 3
Det är bland annat här på Ålidhem som studenterna som läser vid Umeå Univsersitet får bo. Foto Elin Segerlind/SR.
3 av 3
Det är många som efterfrågar de för tillfället attaktiva studentrummen . Foto Elin Segerlind/SR.
Umeå

Brist på studentbostäder

1:19 min

Snart är det dags för kursstart på Umeå Universitet, men redan nu är alla studentlägenheter och rum uthyrda. Bostadssituationen i Umeå är problematiskt, det visar en ny rapport från SFS där Umeå gullistas. Det innebär att studenterna erbjuds en bostad tidigast tre månader in på terminen.

Mikael Lundgren chef för boservicen på Bostaden om bostads situationen i Umeå just nu.

– Det är som vanligt vid terminsstart att det är tufft för många att hitta ett boende, säger Mikael Lundgren.

Bara fyra studentstäder, Trollhättan, Karlshamn, Gävle och Härnösand får Gröntljus av SFS rapport, vilket innebär att studenten där är garanterad en bostad inom 30 dagar. Städer som Lund, Stockholm och Malmö får Rött eftersom de inte kan erbjuda bostäder alls under höstterminen. Men de allra flesta hamnar inom det gula området tillsammans med Umeå.

För att bli gulmarkerade i SFS rapport krävs att studenten får en bostad nu under höstterminen, men för den som har blivit antagen först i andra omgången eller gjort en sen anmälan och ställde sig i bostadskö först i augusti kan väntan bli längre än så. 

– Det ligger någonstans mellan sex till tolv månader det gör det.

– Det vi kan utgå ifrån är att det kommer vara samma situation som förra året. Förra året var 200 studenter som var utan bostad vid terminsstart, säger Elsa Horst Studiesocialtansvarig på Umeå Studentkår.

Vart tar studenterna som inte få någon bostad vägen?

– Det finns en akutrumsförmedling. Som det är nu så ringer många och är stressade hemifrån. Det är ju ett problem. Studenter kommer vara utan bostad i början av terminen, säger Elsa Horst.

Reporter: Elin Segerlind.
elin.segerlind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista