Var femte person kan förlora jobbet, Foto: Örjan Holmberg/SR.
Dorotea

Oro i Dorotea efter varslet

0:57 min

Husvagnstillverkaren SoliferPolar i Dorotea varslar var femte anställd. 25 personer riskerar att förlora arbetet när orderingången gått ner.

– Det är ju olyckligt, det är det, men vi har ju sett att den här lågkonjunkturen har ju inte gått över riktigt och det här med fritidsprodukter som vi säljer är väl inte det första man köper när det är osäkra tider, säger Tony Eliasson, klubbordförande för fackförbundet GS på Solifer Polar

– Vi förstår ju att det varit halvknackigt och att de måste dra ner på personal.

Platschefen Roger Johansson bekräftar att det är krismedvetandet som minskat försäljningen.

– Det är vikande orderingång, vi såg effekterna redan under senare delen av våren med tanke på det som händer i omvärlden. Folk blir väldigt försiktiga. Och när jag säger folk då är det våra återförsäljare. De blir återhållsamma när de ser att det svänger. De gör ju bedömningen bland folk som kommer in i deras affärer. Vi har sett att orderingången har börjat vika när oron ute i omvärlden blir större.

Ni gjorde en rekordvinst i fjol?

– Svar ja.

Och varför tvingas ni då varsla redan nu?

– Anledningen är att vi har ju en skyldighet mot vårt eget företag att inte ha högre bemanning än som takten i verkstaden, det blir ju folk som vi inte har sysselsättning till, säger platschefen Roger Johansson. 

Fackordföranden tror personalen hade känn att det gick för dåligt med försäljningen för att kunna behålla personalen.

– Jag tror inte det är någon överraskning, det är nog många som känt på sig det här länge. Men det är klart, det är ju inte nåt positivt, det är det ju inte.

Vad innebär det här för Dorotea?

– För Dorotea är det ju inte bra. Det är största företaget i kommunen och det är flera företag som gör grejer till oss så det kan ju vara fler som blir drabbade, så det är ju olyckligt, det är det, säger Tony Eliasson, klubbordförande för fackförbundet GS på Solifer Polar i Dorotea.

Företagsledningen har informerat kommunledningen om varslet eftersom det är så stort för kommunen.

– I procent räknat så är vi den största privata arbetsgivaren på orten så visst påverkar det här och det är många företag runt omkring som är indirekt påverkade utav oss. Så kommunledningen har fått den här informationen innan varslen gick ut, säger Roger Johasson, platschef på SoliferPolar i Dorotea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista