1 av 3
Konferencier Staffan Ling och Thomas Lindström i föreningen Matfestens Vänner ringde in till Matfest. Foto Åza Meijer/SR.
2 av 3
Matfesten i Skellefteå igång. Foto Åza Meijer/SR.
3 av 3
Skördemarknad på matfesten. Foto Åza Meijer/SR.
Skellefteå

Matfesten i privat regi med kommunalt stöd

Matfesten som bolag
1:20 min

Matfesten pågår för fullt i Skellefteå. Ett evenemang som ifjol lockade cirka 50 000 hungriga gäster. Det är också en festival som tidigare drevs av kommunen, men som nu drivs i bolagsform.

Sex gånger fick Thomas Lindström slå med träsleven på gonggongen för att officiellt inviga årets matfest i Skellefteå. Thomas Lindström är ordförande i den förening som ligger bakom Matfesten. Matfesten har som bolag företagen företagen Norrmejerier, Nyléns Hugossons och Norran bakom sig. Men även Skellefteå krögarförening och Föreningen Matfestens vänner är med. För det är föreningen som tog över konceptet och hyr in projektledaren Karin Lundkvist, som jobbat med festen sedan starten.

Matfesten har årligen fått ett ekonomiskt bidrag på 400 000 kronor, men även annan kommunal service som behövs. Men kommunledningen ville tidigt att Matfesten skulle tas över av någon annan och inte skötas med kommunala medel. Men det tog flera år innan det blev verklighet. Nu när gonggongen ringt för sjätte gången och invigt en fest i matens namn, så är det dock som bolag. Ett fest som syftar till att locka folk att handla lokalproducerat och hjälpa livsmedelsnäringen i regionen.

Thomas Lindström säger att:
– Skötseln är ju på samma sätt som tidigare men bolaget betalar projektledare och ekonom. Inga anställda finns i bolaget, men det går att köpa tjänsterna så det ser jag inte som ett problem säger han till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".