Fler män i vården lyckades i Åsele

i Åsele blev projektet att få mer män att ta arbete i vården mer lyckat än på andra håll. Projektets upplägg gjorde att flera män omskolade sig till undersköterskor.

Bara 253 personer nappade på Arbetsmarknadsstyrelsens erbjudande om att omskola sig till jobb inom vården. Målet var 1200.

I Åsele lyckades projektet bättre än på andra håll. 16 personer gick utbildningen och ingen har kommit tillbaka till arbetsförmedlingen som arbetssökande.

Stefan Samuelsson på Arbetsförmedlingen i Åsele säger att man i Åsele tidigt engagerade sig i projektet och tog kontakt med både kommunen och arbetssökande. Han tror att informationsbrist kan vara en orsak till att det misslyckades i andra kommuner.

I projektet erbjöds den arbetslöse ett fast halvtidsjobb första dagen på utbildningen och arbetet inom vården kombinerades med utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista