Svenska freds oroliga för militära övningar

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är orolig över vilka länder som kan komma att bjudas in till Sverige för militärövningar i bland annat Norrland, och vilka övningar som ska genomföras.

Regeringens utredare har föreslagit att samma regler som för vapenexport ska gälla - alltså inte länder i krig.

- Det räcker inte, säger Frida Blom, ordförande i Svenska freds, som tycker att regeringen tolkar reglerna fel. Sverige har exporterat vapen till både USA och Storbritanien före och under Irakkriget. Något som Konstitutionsutskottet valde att inte pricka regeringen för.

- Om vi också ska arbeta på samma sätt i den här frågan betyder det att länder som kränker mänskliga rättigheter och länder som ligger i krig kanske skulle få komma hit och göra övningar. Det tycker jag självklart är oacceptabelt, för det innebär ju isåfall att vi ger vårt stöd till kränkningar eller krigföring, säger Frida Blom till P4 Västerbotten.

Ett argument som kommunalråd och landshövdingar för fram, att övningarna kan ge arbetstillfällen, tycker Frida Blom är irrelevant.

- Jag tycker inte att sysselsättningspolitiska argument ska få styra vår utrikes- och säkerhetspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".