Kritik mot utländska militärövningar i Norrland

Vänsterpartiet säger nej till utländska militärövningar i Norrland, som regeringens utredare har föreslagit. Vänsterns Erik Danielsson, kommunpolitiker i Umeå, anser att sådana övningar medför för mycket buller och miljöföroreningar och visar på brist på respekt för landsändan.

- Jag tycker det är skamligt, det är en nykolonial syn på Norrlands inland som man kan behandla som ett militärt övningsområde som ingen annan vill ha, säger Erik Danielsson.

Kritiken från vänsterpartiet gäller främst konsekvenserna av framtida stora militärövningar i Norrland - buller och miljöföroreningar. Erfarenheter från Nato-övningar i Norge visar problem med det.

- Vi har en policy att vi ska ha tystnad i fjällen och begränsad flygtrafik, så då respekterar man inte våra miljömål lika mycket, säger Erik Danielsson.

Lokala kommunalråd och landshövdingarna i Norrland vill ha hit utländska militärövningar, bland annat för att få fler jobb.

- Det här är något som sker på andras villkor, säger Erik Danielsson som tycker att de militära övningar gynnar militär utveckling och upprustning snarare än utvecklingen i inlandet. Han ser också en risk att övningsverksamheten på sikt skulle komma under EU:s kontroll och ge Sverige små möjligheter att styra verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista