Potatisbacken i Ammnäs. Foto Kinna Persson.
Ammarnäs

Pärfestival i Ammarnäs

1:20 min

I Ammarnäs idag firas pärfestivalen.

– Det blir extra festligt att fira nu när backen även har utnämnts till Sveriges åttonde underverk, säger Mariann Sivervall som sitter med i styrelsen i Ammarnäs hembygdsförening som anordnar festivalen.

– Det är en unik backe. Det finns ingen sådan här backe någon annanstans som man odlar potas i. Detr unika är ju att man odlar på samma plats år från år. ett potatisland brukar man ju flytta i vanliga fall, men den här backen har ju varit uppodlad i över hundra år, säger Mariann Sivervall.

Pärsfestivalen har firats i över 20 år och alltid sista helgen i augusti.
Potatisen till festivalen kommer från potatisbacken och ett tiotal hinkar mandelpotatis brukar gå åt till maten som serveras.

– Det är alltså helstekt ren och så är det den här nykokta mandelpotatisen då som är väldigt god. Då levererar ortsborna och skänker potatis som har sina land där.

Hur många brukar komma på den här festivalen?

– Ungefär 300, ifjol var över trehundra så vi hoppas ju att det kommer lika många i år.

Drar backen turister?

– Det gör den nog, det är många som i alla fall besöker Ammarnäs som gör ett besök för man kan ju gå uppför i backen också, man har ju en otrolig utsikt, så att nog drar det för många har ju säkert hört talas om den här backen  och har man då möjlighet att komma upp till Ammarnäs  så tror jag att det drar lite också att man få se den här backen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista