Umeå vårdcentral på entreprenad

Lägg ut Umeå vårdcentral på entreprenad, föreslår socialdemokraterna i landstinget. De vill också starta en citymottagning för förkylningar och annat - den ska drivas inom landstinget, enligt förslaget.

Förslaget att lägga ut Umeås största vårdcentral på entreprenad kommer för att socialdemokraterna vill pröva nya driftsformer, lösa problemen med köer, hoppas på nya idéer och arbetssätt, bland annat kvällsöppet.

På frågan varför man inte kan göra det INOM landstinget, svarar landstingsrådet Anna-Karin Jonsson - det är trögt.

Det är ännu bara ledningen på vårdcentralen som fått information från politikerna om planerna, så för en del av personalen blir detta en överraskning. Enligt de socialdemokratiska politikerna kommer man i avtal med privat företag att kräva att landstingets personal får arbeta kvar.

Dessutom föreslår nu socialdemokraterna att det startas en citymottagning inom landstinget. Tidigare fanns det privata intressenter som ville driva en cityakut, det finns det inte längre, säger landstingsrådet Levi Bergström. Socialdemokraterna vill gärna ha intraprenad för att kunna hänvisa till vårdcentral när det behövs. Tanken med citymottagningen är att avlasta vårdcentralerna från förkylningar och ge plats för kroniskt sjuka människor.

Socialdemokraterna har inte egen majoritet i landstinget och måste få med sig något annat parti för att kunna genomföra förslagen. De ska diskuteras med de andra partierna i morgon.

Reporter: Pia Diaz Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista