Biometech-projektet blir bara forskning

Det blir ingen demonstrationsanläggning som testar nytt sätt att ta vara på mineralfyndigheter i Boliden. Projektet Biometech fortsätter nu enbart som forskningsprojekt med stödpengar från Skellefteå kommun.

Gruvbolaget Boliden nu lämnat projektet - det skulle behövts ytterligare 40 miljoner kronor för att få finansieringen av anläggningen att gå ihop.

Nu blir därför Biometech bara en forskningsprojekt knytet till campus Skellefteå och de två universiteten på plats, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå har nu gett en halv miljon kronor för att forskningen och distansutbildningen med alla övriga samarbetspartners ska kunna fortsätta.

Anders Norberg på Skeria utveckling berättar att det är 12 universitet och olika forskningsinstitut världen över som samarbetar kring den nya metoden som går upp på att separera svavel från järnfyndigheter med hjälp av bakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".