Utbildning & mångkultur

Antirasistisk kurs lockar sydsvenskar till Vindeln

1:43 min

Engagerade människor som vill göra en insats mot den rasism som finns i Sverige, det är till dem kursen i antirasism riktar sig. Kursen pågår just nu för fullt på Vindelns folkhögskola i samarbete med stiftelsen Expo. Men trots det geografiska läget är det inte länsbor som anmält sig till kursen, utan människor från södra Sverige.

Kursen i antirasism är en utbildning i dels frågor som rör rasism, flyktingpolitik och islamofobi, men även projektledning. De studerande har två månaders undervisning på internatet och två månaders praktik med varsitt antirasistiskt projektarbete.

Kursen är alltså till stor del belägen i Vindeln, men ändå är inte intresset från Västerbottningarna särskilt stort. Åke Häggström är lärare på Vindelns folkhögskola.

– Vi har en kille från Röbäck, men det är den enda. Det är mest folk från Skåne och mellansverige. Jag tror att man kan se att det antirasistiska arbetet väldigt väl följer de rasistiska strömningarna som finns i vissa delar av Sverige, säger han.

Åke Häggström menar att det ändå finns en tanke med att utbildningen genomförs just i Vindeln. Han menar att det finns en stor okunskap om rasism.

– Jag tror inte att de här frågorna har varit särskilt brännande eller aktuella i Västerbotten. På något sätt har vi hållit ifrån oss de här yttringarna mer än i södra och mellersta Sverige. Jag tror att det inte har legat högt upp på prioriteringsordningen helt enkelt, säger Häggström.

Tanken med kursen är också att elevernas nyvunna kunskaper ska spridas vidare, även utanför länsgränserna. Samtliga elever är nämligen engagerade någonstans, om det så är i ett politiskt parti eller en organisation.

– Vi föreställer oss att de sedan kommer jobba vidare i sina organisationer. De kommer fortsätta sitt arbete där med mycket mer kunskap. De kommer bli förmedlare, säger Åke Häggström.

Emma Andersson kommer från Västerås och har valt att läsa kursen på grund av ett stort intresse för antirasistiskt arbete. Hennes projekt, det vill säga praktik, under utbildningen kommer genomföras i Tyskland och Holland. Där ska hon göra en dokumentation över olika sätt att jobba med antirasistiska frågor. Och Emma Andersson har en tanke om vad hon själv vill göra när kursen väl är slut i december.

– Jag vill ju jobba med det här framöver. Antingen på någon typ av media eller genom föreläsningar. Jag vill sprida budskapet, säger hon.

Maxime Jonsson
maxime.jonsson@sr.se