Miljoner kanske inte räcker för att rädda jobben

Uppgörelsen om budgeten för nästa år är klar, och landsting och kommuner får mer pengar. 152 miljoner extra får Västerbottens läns landsting när nu statens budget för nästa år är klar.

Kommunerna och landstinget får tillsammans sex miljarder kronor nästa år och sju miljarder året därpå.

Levi Bergström, socialdemokratiskt landstingsråd, säger till P4 Västerbotten att det är väldigt bra att kommuner och landsting får mer pengar. Hur pengarna kommer att användas är för tidigt att säga och en del av pengarna kan vara villkorade till vissa särskilda satsningar.

Det är också för tidigt att säga om pengarna bidrar till att minska risken för att behöva säga upp personal som det talats om tidigare, säger Levi Bergström.

Kommunförbundet bedömer också att det inte är säkert att pengarna räcker för att landets kommuner ska kunna undvika uppsägningar av personal.

Ordföranden Ilmar Reepalu säger att det är bra att en så stor del av det ytterligare stödet kommer redan nästa år. Budgetuppgörelsen var bättre för kommunernas del än vad man vågat hoppas på, enligt Kommunförbundet ordförande.

Partierna har också kommit överens om en vårdgaranti i slutet av nästa år, och mer pengar till den psykiatriska vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".