Missvisande boendeundersökning

Bilden av umebornas önskemål om boende kan vara helt missvisande. Ändå går Hyresästföreningen ut med resultatet av sin undersökning som om det vore en beskrivning av hyresgästernas av var det är bäst att bo - och att man vill betala extra för det.

Hyresgästföreningen har bara 40 procent av hyresgästerna som medlemmar. Av 6000 personer som fått frågorna är det bara 1000 som svarat. Urvalet av svar är inte heller representativt, till exempel har dubbelt så många kvinnor som män svarat.

Undersökningen har inte mycket statistiskt värde, men nu står vi där med bilden av att centrala Umeå är populärast och att många är villiga att betala upp emot 700 kronor för en ordinär fyrarummare bara den ligger Öst på stan.

Att undersökningen visar att förortsområdena är mindre populära är kanske inte så konstigt. Många av dem som svarat bor inte ens där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista