Politik

Piratpartiet vill utöka samarbete med tyska pirater

1:26 min

Piratpartiet i Sverige väntas inte bredda sin politik trots att det har varit ett framgångsrecept i Tyskland, detta enligt Mikael Nordfeldth, aktiv i Ung Pirat Umeå. Under gårdagens delstatsval i Tysklands huvudstad Berlin tog sig Piratpartiet in i Berlins parlament med cirka nio procent av rösterna.

– Det peppar oss att se att det inte bara var i EU-valet som vi lyckades och sedan försvann, utan att rörelsen är global och aktiv, säger Mikael Nordfeldth, Ung Pirat Umeå, om de tyska piraternas framgång i delstatsvalet i Berlin.

Piratpartiet bildades år 2006 i Sverige och har sedan dess spridit sig till över 40 länder. I söndagens delstatsval kom partiet in i Berlins parlament med god marginal; de fick nio procent av rösterna.

Mikael Nordfeldth menar att det redan i dag finns ett visst mått av samarbete mellan Piratpartiet i Sverige och Tyskland, men han hoppas på än mer av den varan i framtiden. Men det finns skillnader de två partierna emellan.

– Piratpartiet i Sverige har varit ganska restriktiva och vi står fast vid våra ledord integritet, kultur och kunskap. I Tyskland har de breddat sig och de kämpar bland annat för fri kollektivtrafik. Det har vi inte diskuterat särskilt mycket i Sverige än, säger Mikael Nordfeldth.

Piratpartiet i Sverige har främst arbetat för ett fritt internet och en anonymitet på internet, men under Piratpartiets kongress i december kommer det diskuteras nya principer för förnyelse. Mikael Nordfeldth tror dock inte att det kommer leda till någon dramatisk skillnad.

– Det handlar snarare om en utveckling av våra redan stående principer än att vi skulle ta oss an nya områden. Vi täcker redan så mycket som inte diskuteras i övrigt, säger han.

Maxime Jonsson
maxime.jonsson@sr.se