Nya regler kan förändra älgjakt

Det kan bli svårare att sälja en skjuten älg till slakterier i framtiden. Nu arbetar svenska EU-parlamentariker på att få regler anpassade efter svenska förhållanden.
Inom EU arbetas med en ny livsmedelsförordning som ska reglera hur kött ska hanteras från att djuret avlivas till att det säljs till butik. Även vilt kött kommer att ingå i den nya förordningen och om det förslag som nu finns, röstas igenom i parlamentet i vår och antas av EU:s jordbrukministrar, kommer färre älgar att uppfylla vilkoren som EU kräver. 12 timmar inte längre tid får det ta efter att en älg fällts innan den ska hänga i ett kylrum är ett exempel. Åsa Jonsson på Ammarnäs Vilt tror att det kommer att lösa sig, men undrar varför man inte tar hänsyn till lokala betingelser. - Det är kallt i fjällen i oktober och då är inte tiden 12 timmar avgörande, säger hon till P4 Västerbotten. Jonas Sjöstedt, EU parlamentariker från länet, lämnar i dagarna in ett ändringsförslag, tillsammans med socialdemokrater och folkpartister för att anpassa den kommande livsmedelsförordningen, som tar hänsyn till den svenska (och finska) älgjakten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista