Politikerpensionerna

Politikerpension utan krav på jobbsökande

2:00 min

Politiker som lämnat sina uppdrag får tiotusentals kronor i månaden, utan krav på att söka nytt jobb. Det är helt i strid med den arbetslinje som gäller för andra arbetslösa. I Västerbottens län är det ett 20-tal före detta kommunpolitiker som fått politikerpension utbetald de senaste åren.

– När jag arbetade som politiker försökte jag få bort den här förmånen. Nu sitter jag här i dag och använder mig av den. Det är klart att alla borde ju ha möjlighet att få kunna byta jobb på det vis som jag nu får det, säger Eva Arvidsson, tidigare vänsterpartistisk kommunpolitiker i Umeå.

Hittills i år har landets kommuner och landsting betalat ut minst 70 miljoner kronor i ersättning till personer som lämnat sina politiska uppdrag. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. I länet är siffran för första halvåret 2011 dryga 1,3 miljoner kronor i utbetalda pensioner.

Det handlar om förtroendevalda som haft ett uppdrag och som enligt bestämmelser som antas lokalt i fullmäktige får en visstidspension eller avgångsersättning. En av dem som avslutat sin karriär som politiker och använder sig av pensionen är Eva Arvidsson, tidigare vänsterpartistisk kommunpolitiker i Umeå. Hon pluggar till jurist på heltid och jobbar som fritidspedagog på halvtid. Att plugga är något hon inte haft möjlighet till, om det inte vore för förmånen.

– Det har ju betytt att jag har möjlighet att läsa nu helt enkelt, eftersom jag är för gammal för att sätta igång ett studielån.

Politikerpensionen är en ekonomisk trygghet, istället för arbetslöshetsersättning. Men till skillnad från när lönearbetaren förlorar jobbet gäller inte arbetslinjen. Pensionen betalas ut utan krav på att den före detta politikern söker och tar jobb.

Hasse Larsson, före detta socialdemokratisk kommunpolitiker i Malå, jobbar numera på arbetsförmedlingen i Arjeplog och är väl bekant med arbetslinjen.

– Det är ungefär min dagliga sysselsättning att diskutera om arbetslöshetsersättningen, säger han.

Hasse Larsson tänker jobba tills han blir 65 och går i ålderspension. Det finns det inget krav på att han ska göra. Politikerpension får man även om man inte står till arbetsmarknadens förfogande. Expolitikern behöver inte flytta till jobb - eller ens söka jobb över huvud taget. Skaffar politikerpensionären jobb minskas pensionen, och blir på så sätt en inkomstgaranti:

– I samband med att jag påbörjade mitt jobb som arbetsförmedlare så gick ju lönen ner drastiskt om man säger så, berättar Hasse Larsson.

Sedan 2009 har det betalats ut ungefär 5 ½ miljon kronor från Västerbottens kommuner och landsting, och det är ett 20-tal före detta politiker som får så kallad visstidspension tills de fyller 65.

Anders Sjölund var moderat kommunpolitiker i Umeå. Efter det har han fått politikerpension.

– Jag har inget som helst dåligt samvete för det här att jag har uppburit en pension under ett antal år. Ja, hur många blir det? Tio? Femton? Tio år? Det har varit bra för mig, säger Anders Sjölund, som i år fyller 63 och har ett par år kvar med politikerpension.

Det var plåster på såren och en bra bas att stå på när han lämnade politiken, säger Anders Sjölund som sedan något år tillbaka lever i Spanien med sin stora familj. De senaste åren har han fått ut drygt 180.000 årligen i pension från Umeå kommun.

Ännu en av länets alla politiker som får eller fått pension utbetald de senaste tre åren är före detta kommunalrådet i Vilhelmina, centerpartisten Gunnar Hörnlund. I dag hämtar han barnbarn på dagis och håller på med sin jordbruksfastighet. Han valdes in i kommunfullmäkige på 70-talet och valde att lämna sitt uppdrag efter en hjärtinfakt när han upplevde politikerjobbet för hårt. Han tog möjligheten med politikerpension.

– Det är tack vare den som jag tog det här beslutet, annars hade jag varit tvungen att fortsätta då. För jag tror inte de hade sjukskrivit mig när jag då hade jobbat kanske fyra-fem månader efter infarkten. Då hade jag inte, tror jag, fått nån sjukskrivning om jag hade gått dit igen. Och jag är inte sån heller att jag sjukskriver mig i onödan faktiskt, säger Gunnar Hörnlund som idag är ålderspensionär.