Mordet på sjuåringen

Pappan döms till 18 år

Det blev 18 års fängelse för den man i Umeå som åtalats för att ha knivmördat sin 7-årige son i somras. Åklagare Inga-Lis Adervall Åström hade yrkat på livstids fängelse, men är i sin första kommentar ändå inte helt missnöjd.

- Ja vi är ju försvinnande nära och det är ett väldigt väldigt långt fängelsestraff som är utdömt. Så att på det sättet har tingsrätten ändå kommit fram till att den här gärningen har ett otroligt högt straffvärde. Sen så får man ju fundera då om, ja jag måste fundera vidare på den här domen.

Mannen sa under rättegången att han bara ville skada pojken, men att det hela gick överstyr. Tingsrätten anser att det är utrett att mannen hade som avsikt att döda pojken. Det finns flera saker som pekar på det:

- Först körde han ut svärmodern ur lägenheten, och det som sen hände beskriver tingsrätten som massivt våld utövat mot livsviktiga organ, när sonen låg på rygg och var helt försvarslös.

- Mannen visade direkt efter händelsen ingen ånger. han gick lugnt och stilla fram till poliserna och berättade att han dödat sin son med kniv. han sa också att sonen hade det bättre som död.

- Mannen anses också ha handlat systematiskt. Han har täckt över kroppen, han har tvättat sig, och han har dessutom tidigare utalat hot att sonen ska dö.

Förutom det 18-åriga fängelsestraffet ska mannen också betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till pojkens mamma och mormor.