Norrlandsoperan

Första gången gillt

1:42 min

Om två veckor är det premiär för Norrlandsoperans höstuppsättning, och det är en premiär på mer än ett sätt: Det är första gången dirgenten Roland Kluttig dirigerar Wozzeck, första gången Carina Reich och Bogdan Szyber regisserar opera, och äntligen får Fredrik Zetterberg uppfylla sin barndomsdröm, att sjunga huvudrollen.

– Jag såg min första Wozzek när jag var 12 år och började drömma redan då, säger Fredrik Zetterberg, som nu kommer tillbaka till Norrlandsoperans operascen. Senast Fredrik sjöng opera i Umeå var i uppsättningen Peter Grimes.

1800-talsdramat Wozzeck blev opera 1925, då den uruppfördes på Staatsoper i Berlin. Den svenska premiären kom för 54 år sedan på Stockholmsoperan, med Sixten Erling som dirigent. Det räknas idag enligt många som ett av 1900-talets viktigaste verk.

Fredrik Zetterberg är imponerad av föreställningens regi, kostym och scenografi.

– Jag hade ju bara hört talas om Bogdan och Carina, jag hade inte träffat nån av dem innan jag kom upp hit, så att det var ett fantastiskt möte. Dom har fullständig kontroll.

Dirigent Roland Kluttig återkommer till Umeå för att dirigera Wozzeck, förra operan var Peter Grimes.

Han säger att Wozzeck är ett mästerverk från det tjugonde århundradet, och det är så många som håller med om det, så det måste vara så.

Nu är det bara två veckor till premiär, så nu brinner det i knutarna. Och Carina Reich börjar bli en smula nervös.

– Det slår mig nu såhär med full kraft, att oj, hur ska vi hinna få ihop det?