Politikerpensionerna

Politikerpensionärer jämför med vd:ar

2:06 min

Även politiker som påbörjat en ny karriär med nya inkomster kan fortsätta ta ut pension för sina år som politiker. Storumans förra kommunalråd, socialdemokraten Runar From, har både styrelseuppdrag och en konsultfirma samtidigt som han får 285 000 per år i politikerpension.

-- Min pension har varierat upp och ner. Den reduceras ju i förhållande till den intäkt som man har i sitt företagande.

Förutom företagandet har Runar From en rad styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i flygplatsbolaget Tärnaby-Hemavan och som ledamot i Storuman kommunföretag.

Även Mikael Berglund, tidigare socialdemokratisk skolpolitiker på heltid i Umeå, får sin försörjning med en kombination av sysselsättningar.

-- Jag är forfarande politiskt aktiv på deltid, jag är ordförande i Umeå energi och har lite andra uppdrag också, och sitter även som vice ordförande i socialdemokraterna i Västerbotten. Men på den tid som blir över däremellan så har jag gått tillbaka och jobbar med en egen elfirma nu under en period.

Att kombinera styrelseuppdrag med vanligt jobb skulle vara svårt, tror de båda.

-- Det som är lite svårt är att jag är deltidspolitiker på kanske 30 procent, och det är inte så lätt att hitta jobb på 70 procent där man liksom ska vara borta en vecka då och en dag då och snabbt kunna flexa. Men jag ser framför mig att inom några år så har jag ett heltdsjobb inom något annat, säger Mikael Berglund

Om Runar From och Mikael Berglund i stället hade varit lönearbetare och blivit arbetslösa, hade det varit svårt att göra så här. Kjell Hanseklint, vänsterpartist från Skellefteå, sa upp sina arvoderade uppdrag när han blev arbetslös. Annars skulle han ha räknats som deltidsarbetslös och bara fått stämpla för arbetslöshetsersättning i 75 dagar.

Men att jämföra politikerpensionen med a-kassesystemet går inte, det tycker flera av politikerna vi pratat med. Snarare är det vd:ars och höga tjänstemäns pensionsavtal och avtal om avgångsvederlag man ska jämföra med. Och börjar man kräva ändring i en ände, måste man göra om hela systemet.

-- Jag tror att ska du ändra det här systemet och likna det med arbetsmarknaden i sin helhet, då måste du ta steget fullt ut. Och att vara då kommunalråd i en kommun som omsätter fem* miljoner, ja då kanske du ska ha 150 000 i lön, säger Runar From.

* reds. anm. han menar förmodligen omsättning på 500 miljoner, vilket skulle motsv Storumans kommun

Klicka för grafik: Politikerpensioner

Mer om politikerpensionerna

#fil=11211#

#fil=11212#

#fil=11213#

#text=4711600#

#text=4711021#

#text=4711327#

#text=4710572#

#text=4709599#

#text=4708684#

#text=4708270#

#text=4707420#

#text=4706530#

#text=4709215#

Lillemor Strömberg

e-post: lillemor.stromberg@sr.se
twitter: @LillemorSR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.