sjukvård & hälsa

Äldre flickor kan bli utan vaccin

1:35 min

De allmänna vaccinationerna av flickor mot livmoderhalscancer fördröjs nu ytterligare. Ännu en gång överklagas landstingens upphandling och hundratusentals flickor får vänta på sitt vaccin.

Enligt nuvarande upphandling är vaccinet så billigt att alla flickor flickor mellan elva och 18 år får vaccineras gratis. Att det nu blir försenat drabbar främst de äldre, säger Lena Silverdal, läkare vid Kvinnokliniken i Umeå, som också forskat om prevention av livmoderhalscancer.

- De som är födda efter januari 93 kommer kanske att hinna bli nitton år innan upphandlingen är klar, men jag anser att de också borde få vaccineras.

I Landstingens upphandling har det stått mellan två läkemedelsföretag med varsitt vaccin, Gardasil och Cervarix. Läkemedelsföretagen har nu både vunnit och överklagat upphandlingen varsin gång, så istället för att vaccineringen skulle kunna starta i oktober försenas den nu ytterligare. Något som Lena Silverdal beklagar.

- Det är ju jättetråkigt och frustrerande för alla och det här är något som vi hade önskat att inte behöva hamna i igen.

Lena Silverdal säger också att alla fakta som finns tillgängliga visar att det är vaccinet Cervarix som har ett bredare skydd mot livmoderhalscancer. Samtidigt skyddar det andra vaccinet - Gardasil -också mot könssjukdomen kondylom.

- Visst ska det tillmätas ett visst värde. Å andra sidan, kondylom är för det allra mesta en självläkande åkomma. Det är inte på något sätt livsfarligt.

Vilken betydelse har det vilket vaccin det blir, i förhållande till att vaccineringen faktiskt kommer igång snart?

- Jag tror ju på sikt att det är viktigt att vi får det bästa vaccinet mot livmoderhalscancer, att man utofrån en oberoende granskning kunde utvärdera de två vaccinen och sen fatta ett beslut.