turism

Tror fortfarande på Stoor'n

1:46 min

Trots alla motgångar fortsätter arbetet med att bygga världens största älg av trä, den så kallade Stoor'n. Det är nu drygt 10 år sedan Torbjörn Holmlund från Svansele fick idén till jätteälgen på berget Vithatten, på gränsen mellan Norr- och Västerbotten.

- Med den här som dragare, som ikon, och så få tala om vad som finns i regionen, så ska vi få en otrolig skjuts på turismen.

Torbjörn Holmlund har hela tiden trott att Stoorn ska bli verklighet. Ja... förutom fyra timmar en av nätterna före att bygglovet höll på att gå ut. När finanskrisen slog till 2008 blev det tvärstopp för Stoor'n. 2010 gjorde projektet en omstart när Stoorns vänner bildades. Dan Magnusson är ordförande.

- Jag har varit med om mycket i mina dar, men just det här när alla är för och alla står och applåderar men det är på nåt vis väldigt svårt att få det framåt. Vi måste börja visa att det börjar hända nånting. Vi jobbar ganska hårt med att lobba mot våra statsmakter.

Mellan 80 och 100 miljoner räknar Dan Magnusson med att älgen kommer att kosta. Alltså en kvarts miljard. En kvarts miljard om man räknar in all infrastruktur som behövs runtomkring. Han tror att hälften kan finansieras med offentliga medel och resten med privata investeringar.

Nu är även SP Trätek och Luleå Tekniska universitet inkopplade, och idag lyfte en helikopter en liten färdigbyggd del av Stoor, upp på Vithattens topp. Fram till nästa sommar kommer nu olika typer av träslag för ytan att testas på plats. Och Torbjörn Holmlund är som vanligt optimistisk.

-Jag skull bli förvånad om int nästa år. Nu har jag ju sagt så förut men då kom ju en kris 2008 som sparka bena bortav oss, och nu kanske vi har nån Obama-kris som dräp oss. Men om inte, så till nästa år då tror jag faktiskt vi har gjort vägen upp och börjat åtminstone servicehuset fullfölja det. Och så börjar vi stigningen upp.