Skellefteå

Lyckad modell för asylsökande barn

1:22 min

Under två dagar har barn utan land varit i fokus i Skellefteå. På ett seminarium med samma namn har ensamkommande barn och ungdomar fått säga sitt. Per Åhdén,enhetschef på Skellefteå kommun, är stolt.

– Vi har hittat ett förhållningssätt gentemot barnen som vi tycker är viktigt att sprida. Att det är barn och ungdomar med mycket förmågor som kan och vill en massa saker och egentligen är väldigt duktiga och kompetenta.

Det är den så kallade Skelleftemodellen som presenteras för flera hundra personer, som alla på något sätt arbetar med barn och unga som kommit till Sverige utan föräldrar. På plats var även migrationsminister Tobias Billström, som vädjade till kommunerna att öka antalet platser så att barn ska slippa hamna en längre tid i stora transitboenden.

Men ungdomarna själva har också fått prata om hur de känner och vad de anser fungerar bättre och sämre. Boendechef Nasser Nuru säger att det finns flera faktorer bakom Skellefteås framgångsrika arbete med ensamkommande barn.

– Kommuninvånarnas inställning mot nya svenskar är positiv. Samverkan mellan socialkontoret, bostadsförmedlingar, skolan, sjukvården, alla de här bitarna funkar ihop. Så det är sammanhanget som gör att det är möjligt. Och många års erfarenhet också.