kultur

Vindelns bibliotek på bokmässan

1:36 min

Projektet Kulturrajden, som fått barnen i Vindelns kommun att läsa mer genom att läsa och höra om den samiska kulturen, fortsatte i dag till Göteborg och bokmässan. Vår reporter Viktor Hariz var på plats. Och det var tuff konkurrens i seminarieprogrammet.

– Det krockade med Mario Vargas Llosa, nobelpristagaren, som just höll ett anförande till stöd för den fängslade journalisten Dawit Iisak i lokalen intill. Så det var ganska hård konkurrens, men de som var där var väldigt intresserade av det här projektet.

Bland andra framträdde Ann-Helen Laestadius, som skrivit böcker om Agnes, en samisk tjej som bor i Solna. Agnes har problem med hur hon ska förhålla sig till sin identitet. När hon skulle ge ut boken ville förlaget sätta en ren på framsidan.

– Då sa hon "nej nej nej, det där går absolut inte." För det hon gör är att ta en väldigt universell story en kärlekshistoria, och så sätter hon den i famnen på en samisk tjej. På så sätt så, som en trojansk häst, kommer den samiska kulturen ut till barn och ungdomar som läser den här boken, utan att de riktigt förstår att de läser för att lära sig nåt om det samiska. Och det är ett mycket bättre sätt att lära folk om det samiska kulturarvet än att ställa upp dem och säga "nu ska ni lära er om det här", berättar Viktor Hariz.

Men den attityden slog inte igenom på seminariet på bokmässan.

– Nej det var raka motsatsen. Här var det verkligen "nu ska vi prata om hur man ska få barn och ungdomar att intressera sig för det samiska kulturarvet via bokläsning".