UMEÅ

Friskola fixar fler lärlingsplatser

Efter kritik från Skolinspektionen har nu friskolekoncernen Thorengruppen skärpt upp sig när det gäller att ordna lärlingsplatser för sina elever.

Friskolan, som har sitt säte i Umeå, fick tidigare i år kritik av Skolinspektionen för bristen på lärlingsplatser på företagets yrkesgymnasier. Nu har man redovisat sina åtgärder för skolinspektionen.

– Vi har tagit åt oss av kritiken och vi försöker nu matcha våra elever för att de ska få den bästa möjliga lärlingsplatsen och bästa möjliga lärlingsutbildningen, säger Björn Savonen, rektor på Thorengruppens yrkesgymnasium i Umeå.

Skolinspektionen har påpekat att Thorengruppen inte fått fram tillräckligt många lärlingsplatser ute på arbetsplatserna. Och för de elever som fått lärlingsplatser har det inte alltid fungerat så bra.

Samarbetet mellan skolan och arbetsplatsen har inte fungerat och handledarna har ibland inte fått utbildning från skolan. Nu ska den nya näringslivsutvecklaren förbättra kontakten mellan skolan och arbetsplatserna.

– Det gäller att lära känna eleven och förstå vilken av företag som passar den här elevens förutsättningar, sociala förmågor, intressen och så vidare, säger Christine Rosencrantz är informationschef på Thorengruppen.

Det har varit svårt för skolan att få lärlingsplatser ute på företagen, men Frida Wiik som stortrivs på frisörutbildningen tycker att eleverna måste bjuda till själva också för att passa in.

– Det är väl också upp till eleven att visa framfötterna själv, och skolan har gjort det jättebra för det är jättesvårt att hitta praktikplatser.