VÄSTERBOTTEN

Det är bara Umeå som växer

1:38 min

Alla kommuner i Västerbotten utom Umeå har tappat befolkning de senaste tio åren. Det visar P4 Västerbottens genomgång av siffror från SCB. Jörn utanför Skellefteå är en av de orter som drabbats hårt och där går Saga Stenman och hennes familj i tankar att flytta.

– Det känns tråkigt att fler och fler flyttar. Därför känner man sig taskig också när man vill härifrån. Men man ändå flytta dit där det är lite mer liv och rörelse, säger Saga Stenman.

Hos familjen Stenman har tankarna på flytten växt fram under en längre tid. Saga går ut nian i vår och båda föräldrarna pendlar till Norsjö för jobb.

Det är många som redan har flyttat. Längs vägen ned mot järnvägsstationen är många av husen övergivna. Färgen flagnar av och det växer sly uppöver farstudörrarna.

I Västerbotten är det bara Umeå som har ökat sin befolkning de senaste tio åren. Alla andra har färre invånare nu jämfört med för tio år sedan.

Jämför man med 1960-talet så blir minskningen drastisk. För Bjurholm, Åsele, Sorsele och Dorotea handlar det då om en halvering av befolkningen. Trenden ser likadan ut över hela landet, de större städerna växer medan stora delar av landet krymper.

Unga människor som Saga dras till städerna och den viktigaste förklaringen till att småorterna nu fortsätter att krympa är att det helt enkelt föds för få barn, det säger Lars Westin professor i regionalekonomi vid Umeå Universitet.

– Det föds färre barn än vad som dör av de äldre helt enkelt. Det i sin tur har att göra med att unga män och kvinnor numera väljer att bosätta sig i städer med 100 000 eller uppåt. Och det har att göra med vilket typ av jobb man vill ha, säger Lars Westin.