Umeå

Brömster mot socialtjänsten

1:28 min

Folkpartiets riksdagsledamot från länet Maria Lundqvist Brömster reagerar mot Socialtjänsten i Umeå som inte medger försörjningsstöd för en gymnasieflicka.

Det handlar om Fanny Strandberg, 18-årig nybliven ensam mamma, som ville gå gymnasieskolan för att kunna få ett bättre jobb. Men enligt Socialtjänsten måste hon sluta gymnasieskolan för att få försörjningsstöd under studietiden. Det är hennes föräldrar som har ansvaret för Fanny när hon studerar och är under 21 år.

– Det är en felaktig bedömning, det här tänker jag göra något åt, kommenterar Maria Lundqvist Brömster, folkpartistisk riksdagsledamot från länet som sitter i riksdagens socialutskott.

– Ja, jag tycker det ger alldeles fel signaler till Fanny. Fanny tar ju ett ansvar för sig och sin lilla flicka och vill fortsätta gymnasiestudierna för att över huvud taget ha en chans att komma in på arbetsmarknaden. Den lösning som Socialtjänsten erbjuder i det här fallet innebär ju en osäkerhet inför framtiden!

– När det gäller försörjningsstöd så gäller det ju att ge stöd till självhjälp.

Maria Lundqvist Brömster konstaterar att socialtjänsten följer regeln att det är föräldrar till gymnasiestuderande under 21 som har ansvaret. Men man borde kunna ge försörjningsstöd till Fanny Strandbergs dotter. 18-åriga Fanny har ju flyttat ut och bor ensam med sin ettåriga dotter Natalia.

– Till min förvåning får jag ingen hjälp för att jag har valt att studera, säger Fanny Strandb erg. Det är tråkigt. Jag tycker i stället att de borde uppmuntra unga föräldrar som faktiskt vill börja studera igen och kämpa för en bra framtid.

Och det tycker riksdagsledamoten Maria Lundqvist Brömster också som säger att hon tänker försöka ändra på saker.

– Det finns inget i lagstiftningen som säger att det är mormor och morfar som skallf försörja Fannys dotter. Jag kommer faktiskt att ta upp det här. Det är säkert inte så många fall, men jag tycker ändå att när man jobbar i socialtjänsten och man jobbar med familjer där det finns barn så tycker jag faktiskt att man måste också göra individuella bedömningar.