Studenter får lära sig hantera alkoholen

Att dricka alkohol så att man har kul, men inte så att det ger skador - det ska Umeåstudenter få lära sig idag. Kent Johnsson, alkoholforskare vid Lunds universitet, föreläser idag (tisdag) för studenterna vid universitet i Umeå.

På en fest är det lämpligt med 0 till 0,55 promille säger Johnsson. Men svenska ungdomar dricker allt mer alkohol, enligt den statliga alkholkommittén. Unga vuxna, mellan 18 och 25 dricker mest.

Studenter dricker nog inte mer än andra, det handlar mer om att många studenter är just den åldern då det dricks mest, säger Kent Johnsson.

Umeåstudenter får idag lära sig bland annat hur man bedömer sin egen alkoholhalt, varför man dricker och hur man begränsar drickandet, berättar Kent Johnsson.

När han som alkoholforskare kommer ut till de unga på föreläsning brukar han bemötas positivt.

- Responsen är mycket god, för många är det första gången de möts av någon som försöker ge en objektiv beskrivning av alkohol, de får succesivt lära sig att hitta sin personliga relation till alkohol istället för att bara arbeta med skrämsel och hot, säger Kent Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".