Generationsväxling i Umeås kulturbudget

Ögonblicksteatern i Umeå ska få anslaget halverat under nästa verksamhetsår. Pengarna fördelas istället till fler, där nyare aktörer, som riktar sig till ungdomar och unga vuxna snarare än barn, fått mer.

Förslaget slog ner som en bomb hos teaterns personal. Nina Björby på Ögonblicksteatern är besviken och tycker inte att man ska spela ut grupperna mot varandra. Ögonblicksteatern har funnits i 30 år, och har fortfarande inte tagit ställning till vilka konsekvenser förslaget får för verksamheten och personalen.

Erik Bergkvist, socialdemokratisk ordförande i kulturnämnden säger att en halv miljon, som Ögonblicksteatern får är ett bra anslag, men det finns inte mer pengar.

Vinnarna i Umeå när kulturnämnden fördelar pengar är Skuggteatern, humorgruppen Klungan plus popfestivalen Umeå Open. Det är en medveten omfördelning av anslagen, där nyare aktörer som riktar sig till ungdomar och unga vuxna snarare än barn fått mer.

- Man måste ständigt ompröva de verksamheter som finns. Jag upprepar det jag sagt tidigare, Ögonblicksteatern får en halv miljon och det är bland de högsta anslag som teater- och kulturgrupper i Umeå får. Så det här är inte att säga att de gör en dålig verksamhet, de gör en väldigt bra verksamhet som vi värderar högt, säger Erik Bergkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".