Ingen blockad mot Svartliden gruvan

Risken för blockad vid Svartlidengruvan är över. Byggnads och Metall skrev igår ett nytt avtal med de sydafrikanska bolagen MDM Ferroman och Staff Buro som anlitats för att bygga krossar och anrikningsverk vid den nystartade guldgruvan.

Överenskommelsen innebär att bolagen lovat betala ut lönerna på fredag och de kommer då att vara i nivå med svenska bygglöner. Bolagen är också beredda att betala arbetarna retroaktivt för den tid de jobbat innan avtalet skrevs. Eftersom bolagen struntat i det kollektivavtal Byggnads skrev i augusti har facket krävt bevis för att lönerna verkligen betalas ut.

Lönelistor kommer därför att faxas till facket på onsdag. Willy Hultén som är central förhandlare på Byggnads säger till P4 Västerbotten att förhandlingarna varit något av en kulturkrock. Men han uppfattar att de sydafrikanska bolagen nu förstått att dom skrivit ett svenskt kollektivavtal som ska hållas. Jag hoppas verkligen allt löser sig nu, säger Willy Hultén.

Uppgörelsen berör ett trettiotal Portugiser och Sydafrikaner som inte fått ut sina löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".