Butiken som bankuttagsautomat

Det var inte länge sedan vi fick post i butik, och snart kanske vi har en sorts bank i butik. Bankerna vill minska hanteringen av kontanter i samhället, och ser gärna att du betalar med kort istället för sedlar i butiken. Butikerna uppmanas avrunda köpesumman uppåt, så du får kontanter i handen - istället för att gå till uttagsautomaten. Minskad rånrisk är bankdirektörens argument.

Det är en väldig rundgång med kontanter. Först tar jag ut på bankomaten och utsätter mig för en rånrisk där. Sedan lämnar jag pengarna på affären där både butiken och den som ska lämna dagskassan är utsatta för rånrisk.

Bankerna skickar kontanterna till någon central som åker tillbaka med dem till bankomaterna och värdetransporter lockar till sig grova brottslingar.

Nu vill bankerna att butikerna ska fungera som uttagsställe för kontanter. Det handlar om att butiken avrundar köpesumman uppåt och kunden får kontanter tillbaka. Minskad rånrisk är ett argument för det, säger Pelle Berggren på Föreningssparbanken marknadsområde Skellefteå.

Framför allt är det lite större butiker, till exempel matvaruaffärer, som är lämpliga för systemet att betala med kort och få kontanter tillbaka, anser bankerna.

Även Svensk handel är positiv eftersom mängden kontanter kan minskas i kassorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".