Läsk och godis på skolan ett folkhälsoproblem

Det är ett folkhälsoproblem att ungdomarna så lätt har tillgång till läsk och godis på skolorna. Det tycker Sveriges tandläkarförbund som nu drar igång en kampanj för att få uppmärksamhet på problemet.

- Det handlar inte bara om barnens munhälsa, utan om fetmaproblematiken, och om risken att få diabetes senare i livet, det hänger samman allt detta, säger Bengt Franzon, Sveriges tandläkarförbund.

Han betonar att tandläkarna inte alls vill ha något totalstopp för godis, men vill att både barn och vuxna ska tänka till inför det slentrianmässiga sötsaksätandet.

- Man behöver ju inte äta godis varje dag, säger Bengt Franzon.

De vuxna är också viktiga som förebilder för sina barn, som visar om det är okej eller inte med läsk till middagen. Ett problem är att föräldragenerationen till dagens barn och unga, födda på 60-talet, själva har bra tänder och inte förstår faran med läsken och sötsakerna.

- De har inte upplevt problemet med att ha hål i tänderna, och jag tror inte de förknippar läsk med de andra välfärdssjukdomarna, som diabetes, säger Bengt Franzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".