Skattehöjning ska räcka också till satsningar

Skatten i landstinget höjs med 80 öre från nästa år. Socialdemokraterna har svängt i frågan och vill nu tillsammans med vänstern ha en skattehöjning. Landstinget tänker både satsa och ta itu med problem inom sjukvården. Det blev klart då budgeten för 2005 presenterades idag.

- Vi har kommit till det vägvalet, att både göra satsningar men också rensa bort de gamla sakerna som vi istället kunnat skjuta framför oss, men vi gör inte det, säger socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström.

Det är många problem som landstingspolitikerna nu vill ta itu med. Det ska blir lättare att komma i kontakt med sjukvården på vårdcentraler och sjukhus, personal i låglöneyrken ska få högre lön och orättvisor i löner ska rättas till. Man ska sjösätta ett program för de som är äldre och jobbar inom sjukvården, de ska kanske kunna få andra arbetsuppgiftor, bli mentorer och jobba kortare tid.

Både Levi Bergström, socialdemokarat, och Lennart Arvidsson, vänstern, menar att det räcker med en skattehöjning på 80 öre för att lösa sjukvårdens problem tillsammans med det som staten bidrar med, strax under 100 miljoner kronor. Höjs inte skatten hade det blivit ytterligare nedskärningar tror Lennart Arvidsson.

- Vi har ju bedömt det som parti att det här är absolut nödvändigt att göra, säger Lennart Arvidsson.

Det är landstingsfullmäktige som den 5-6 oktober beslutar om den nya budgeten och om det blir en skattehöjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista