Just nu

Västerbotten

Kraftig ökning av arbetslöshet bland utlandsfödda ungdomar

1:35 min

Arbetslösheten bland utlandsfödda ungdomar i Västerbotten har ökat stort det senaste halvåret.

Bo Gustavsson, som är analytiker på arbetsförmedlingen i Umeå, säger att bristande språkkunskaper är det största problemet.

– När det gäller utrikes födda så vet vi att oavsett ålder så har utrikesfödda en betydlig lägre förvärvsfrekvens. Man deltar i arbetslivet mindre än många andra. De vanligaste förklaringarna till det är bristande kunskaper i det svenska språket och en högre andel som inte går ut grundskola eller gymnasium med fullständiga betyg, säger Bosse Gustavsson analytiker på arbetsförmedlingen i Umeå.

Arbetslösheten bland utlandsfödda ungdomar har ökat i hela länet med ungefär 35 procent det senaste halvåret. Bland de kommuner som Sveriges Radio Västerbotten har kollat upp i länet är Skellefteå den kommun som har mest arbetslösa ungdomar som är utlandsfödda. Därefter kommer Umeå, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea och Sorsele kommuner.

Umeåbon Ghaith Kanani är 20 år och har varit arbetslös i sju månader. Han säger att utseende och namn har stor betydelse för att få jobb.
– De flesta vill ha bild på mitt CV och när jag skickar bild med CV:n får jag inget svar. Jag vet inte om det beror på att mitt hår som är svart. Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag hör av mig till dem senare och frågar varför jag inte har fått jobbet. De svarar inte då heller och det gör mig ledsen. Jag förstår inte. Det kanske beror på att jag inte är svensk, säger han.