UMEÅ

Forum för Umeås konstnärer

1:37 min

Sedan ett par år har Umeås konstnärer och konsthantverkere saknat en gemensam samlingspunkt. Nu ska det bli ändring på det.

I kväll har omkring 70 yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkere i Umeå kallats för att skapa ett gemensamt forum.

Konstnären Gunilla Samberg hoppas att föreningen gör att hon får kollegor där man som grupp kan föra vidare tankar, önskemål och krav.

– Alla konstnärer är ju ensamjobbare och det gör att man är väldigt sårbar och man kan inte gå till politiker och tala i egen sak, utan vi måste ha en representation.

– Vi kan tillsammans förbättra våra positioner och vi kan vara en tydlig dialogpartner till kommun och landsting och region, säger Gunilla Samberg.

Sedan Konstnärernas Riksorganisation valde att organisera om sin verksamhet för några år sedan har Umeå saknat en lokalt förankrad förening för yrkesverksamma konstnärerna. Nu har kallelsen gått ut och Gunilla Samberg tror på god uppslutning.

Camilla Påhlsson, också yrkesverksam konstnär, hoppas att föreningen blir en röst utåt mot samhället men också något som samlar.

– Bryta den här isoleringen, att man sitter i sin atelje och producerar. Då behöver vi träffas och diskutera. Men också välkomna nya konstnärer som kommer till Umeå. Man måste ta hand om dem, helt enkelt, säger Camilla Påhlsson.

Hur en lokal konstnärsförening ska vara organiserad, som del i Konstnärernas Riksorganisation eller en fri förening det är inte bestämt säger Gunilla Samberg.

– Det är en öppen fråga. Vi ska själva dra upp riktlinjerna och bestämma hur vi vill ha det. Men hursomhelst kommer vi att arbeta för konstnärerna i den här kommunen, säger Gunilla Samberg.