UMEÅ

Stöcke en vinnare när byarna växer

1:58 min

Stöcke utanför Umeå är en av vinnarna när byar nära städerna växer. Dom senaste femtio åren har tretton nya tätorter växt fram runt om Umeå. Under samma tid har över 20 tätorter i främst inlandet försvunnit på grund av minskande befolkning.

Det visar Sveriges Radios genomgång av statistik från SCB.

Birgitta Bäckström har bott i Stöcke någon mil söder om Umeå i 30 år och har märkt att byn växt.

– Det har ju växt otroligt sedan jag flyttade hit. Det har kanske inte fördubblats men det har byggs jättemycket nya villor och mycket barnfamiljer. Det är jättestor skillnad mot för då jag flyttade hit. Då var det inte lika mycket barn, säger Birgitta Bäckström.

Stöcke hör till de byar runt Umeå som växt till över 200 invånare och numera räknas som tätorter i SCB:s statistik.

Och av de sexton nya tätorter som växt fram i länet de senaste femtio åren ligger i stort sett alla i närheten av Umeå, som Innertavle, Yttersjö, Västibyn och Överboda. Också Hemavan har växt och räknas numera som tätort.

Under samma tid har 26 tätorter försvunnit i främst inlandet på grund av minskande befolkning. Adak, Blattnicksele, Dikanäs och Risliden är exempel på orter som inte längre räknas som tätort.

Och även om landsbygden långt ifrån större städer till stora delar avfolkas så ser det rätt ljust ut för landsbygden nära städerna.

Det är många som lockas av att kunna kombinera lantligt boende och fritid med närheten till stadens arbetsmarknad och utbud, säger Lars Pettersson på landsbygdsanalysenheten på Jordbruksverket.

– Där man kombinera ett liv på det sättet, där finns det på många ställen på landsbygden en attraktionskraft som gör att det är ganska dynamiskt och det byggs nya bostäder och folk flyttar ut på landsbygden, säger Lars Pettersson.

Anna Burén och Marie Wenger
anna.m.buren@sr.se
marie.wenger@sr.se