Blaikensgruvan

Stortvist i Lycksele tingsrätt

1:21 min

I tre dagar ska Lycksele Tingsrätt förhandla om en tvist som är mycket ovanlig och får stor betydelse för fordingsägarna efter Blaikensgruvans konkurs. Tvisten gäller ett avtal om att Storumanföretaget Kjin Schakt ska få nästan 14 miljoner före alla andra fordringsägare. Ett löfte man fick av företagsrekonstruktören Guy Lofalk.

Lycksele Tingsrätt har haft förlikningssammanträden 9 gånger för att få Kjin Schakt och konkursförvaltaren att göra upp i godo. Men det har inte gått att komma överens så nu blir det tre domare som ska avgöra saken. Lyckseles nya tingshus får förstärkning med ytterligare två erfarna domare för att reda ut saken.

Kjin Schakt AB arbetar med gruvbrytning i dagbrott och de har gjort arbeten i Blaikengruvan utan att få betalt. De har nu krav på 13 875 109 kronor. Företagsrekonstruktören Guy Lofalk som arbetade med att försöka rädda Blaikengruvan gjorde upp om en så kallad superförmånsrätt med Kjin Schakt som gick ut på de skulle få betalt först om gruvan kom på fötter igen.

Rätten ska avgöra om avtalet gäller nu efter konkursen. Konkursförvaltaren som är skellefteåadvokaten Lars-Håkan Lindberg vill dela pengarna som finns kvar bland fordringsägarna på vanligt sätt utan att Kjin Schakt får betalt först.

Rättsläget kring företagsrekonstruktörers ansvar och superförmånsrätter är oklart och utgången kommer att följas av jurister och inte minst av de företag som fortfarande efter flera år inte fått ut några pengar från konkursboet.

Reporter: Örjan Holmberg