Umeå

Oroar sig för konflikter med nya grannar

1:55 min

Allt fler väljer att flytta ut till byarna utanför Umeå, men det är inte alla som blir glada när villaområden växer fram bredvid åkrarna. Många jordbrukare oroar sig att det ska bli konflikter med de nya grannarna.

Roger Sandström driver lantbruk i Stöcksjö:
– Man gör detaljplaner i parti och minut nu i de här byarna närmast stan, och det upplever jorbruket som ett problem, säger han.

Ja, nu börjar villaområdena i Stöcksjö krypa för nära, tycker Roger Sandström. Han är orolig att det ska uppstå konflikter med villaägarna, och det är han inte ensam om. Några kilometer därifrån, i Stöcke, går mjölkbonden Kristina Bäckström med samma oro.
– Alla har ju inte förståelse för det här jobbet, att man luktar och att det drar med flugor och att det blir dammigt. Alla vill ha idyllen, men man vill liksom inte betala priset, säger hon.

Ryktet går om kollegor som fått problem, med grannar som klagar på gödsellukten eller försöker hindra lantbrukare att bygga ut. När vi pratar med jordbrukare och småföretagare i de växande byarna kring Umeå är det flera som tycker att byggnadsnämnden har blivit oförsiktiga med bygglov. Åsa Ögren är nämndens ordförande:
– De här stadsnära byarna blir en del av Umeås tillväxtområden, och det innebär ju att man är väldigt mycket närmare det som är centrumbebyggelse. Det är klart att vi i kommunen är absolut beroende då av att få veta: Är det här ett område där man ska köra med maskiner till skogsbruk eller med gödelspridare? Det vet vi väldigt sällan från vårat håll, säger hon.

Åsa Ögren tror att det går att bevara lantbruket och ändå låta Umeå växa. Men Roger Sandström i Stöcksjö är mer skeptisk.
– De säger ju det när vi pratar med dem på nämnden: "Det är ju så fint hos er och det är så många som vill ut." Jo, säger vi, nog förstår vi det, men blir det för många då blir det ju inte som det är idag. Då kan vi inte hålla landskapet öppet. Det går inte att både äta kakan och ha kvar den.