Landstingsrådet försvarar höjningen

Landstingsrådet Levi Bergström, socialdemokrat, säger att han förstår den ilska som kan finnas mot skattehöjningen, men försvarar höjningen.

Men besparingar på 250 miljoner totalt inom landstinget kvarstår. Och medan de flesta kommuner i länet klarat sig från skulder och tar ut mer skatt än genomsnittskommunen, så tar landstinget ut mindre skatt än genomsnittslandstinget, säger Levi Bergström.

- Det kanske är orsaken till att många kommuner klarat sin budget och att landstinget har svårt att göra det.

Levi Bergström säger också att skattehöjningen ska ses som ett vägval. Man hade att välja på att kräva ytterligare besparingar på 300 miljoner - utöver de 250 som redan är beslutade. Det ansåg man som orimligt och skulle slå hårt mot en redan ansträngd vårdpersonal. Dessutom tycker det socialdemokratiska landstingsrådet att det är fel att de sjuka ska betala mer genom höjda patientavgifter. Därför valde man en skattehöjning för att finansera en verksamhet som bara växer och växer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista