lanstingets nedskärningar

Malå tar upp kampen för ambulanserna

1:39 min

Nu växer protesterna mot landstingets planer på att lägga ned ambulansverksamheten i Malå. Ute i samhället ligger protestlistor och på lördag blir det en stor manifestation.

– Det känns som att hela Malå har enats på nåt vis. Nu jäklar, nu måste vi göra nånting, säger Peder Johansson från Företagarna i Malå, som arrangerar manifestationen tillsammans med Hjärt- och lungsjukas förening.

– Vem framgent vill etablera ett företag i Malå eller flytta till Malå om det inte finns en fungerande ambulanssjukvård?

Argumentet att det finns ambulanser i Norsjö och Lycksele ger han inte mycket för.

– Risken är nog stor att många hinner dö innan de är på plats.

Företagarna i Malå kommer också att skicka en protestskrivelse till landstingsledningen. Ute i Malå samhälle har Hjärt- och lungsjukas förening lagt ut protestlistor som många Malåbor redan skrivit på, och på en hemsida på internet hade i går drygt 600 personer registrerat sig mot landstingets förslag att lägga ner ambulansen i Malå.

Hervor Johansson är ordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Norsjö och Malå. Hon hoppas att protesterna ska få gehör.

– Nånting måste vi försöka. Vi kan inte bara sitta här och vänta att nån annan ska göra nåt, utan vi måste kämpa själv.

Roland Nordström från Rökåberg var en av dom som skrev på protestlistorna.

– Jag har självt åkt in med ambulanser två gånger, för hjärtproblem. Och jag vet inte om jag hade stått här idag om jag inte hade fått den hjälpen jag fick av ambulanspersonal här i Malå. Så jag tycker absolut att vi ska få behålla den.