JÖRN

Våld mot asylsökande i Jörn

1:30 min

Det är inte bara matvarubutiken i Jörn som utsatts för hot och oroligheter. Också asylsökande har utsatts, säger åklagare Kjell Jannesson.

Efter den senaste tidens oroligheter i Jörn har nu sex män häktats misstänkta för våldsbrott och stölder. Männen är alla asylsökande förutom hot och stölder på matvarubutiken i Jörn har också andra asylsökande utsatts, säger åklagare Kjell Jannesson.

– De värsta gärningarna är dels en mor och en dotter som bodde i en grannlägenhet. De försöker få hjälp av en granne som blir utsatt för en mycket allvarlig misshandel och även rånad, säger Kjell Jannesson.

Det var några veckor sedan som larmet gick att matvarubutiken i Jörn hotade att stänga på grund av stölder och oroligheter i butiken. Men de sex män som nu häktats är alltså också misstänkta för våldsbrott och olaga hot mot andra asylsökande i Jörn.

Enligt åklagaren har männen också stulit från butiker i Skellefteå och utredningen ser ut att växa. Under häktningsförhandlingarna kom det fram nya uppgifter, säger Kjell Jannesson.

– Det kom upp rätt mycket uppgifter under häktningsförhandlingarna som föranleder oss till ytterligare utredningsåtgärder. Det är mycket utredning som kvarstår.

Kan det vara aktuellt att häkta fler personer?

– Ja det skulle det nog kunna bli.

Det har funnits uppgifter att det ska ha varit droger inblandade, hur kan du kommentera det?

– Det finns väl någon av dem som är misstänkta för något narkotikabrott, men det har inte varit så mycket som vi har sett av det i de ärenden som vi har tagit upp till häktning nu, säger Kjell Jannesson.