landstingets nedskärningar

Hela Malå protesterade

Idag gick Malåborna man ur huse för att demonstrera mot landstingets beslut att spara in på ortens ambulanser. Så många ute på gatorna i Malå hade vår reporter Åza Meijer aldrig sett förut, och hon passade på att prata med några av dem.

– Det är bara och dö, det är bara ättestupan. Så får vi ner vårdbehovet. Låt gamla och sjuka dö, det är ingenting att ha.

Den bistra slutsatsen drar Ingrid Lundkvist och Tyra Lundmark, som skrev på protestlistan idag.

– Hur ska vi klara oss om det tar två timmar att komma till Lycksele och ambulansen är därborta? Nej, ambulansen ska finnas här, säger Tyra Lundmark

Men om det kommer en ambulanshelikopter istället, det är ju ännu bättre?

– Jamen den kan ju inte starta när som helst inte, dåligt väder då står den ju i lycksele, och vad ska vi göra åt det?

"Varför är ett inlandsliv mindre värt" stod det på ett plakat på det snöpudrade torget. Angelica Mörtzell var en annan av dem som kom och visade sitt missnöje.

– Det är ju jätteviktigt att vi får ha kvar ambulanserna här på orten, det känner jag särskilt eftersom jag har smått hemma, att man vill ha snabba insatser om det händer nånting.

Vad tycker du att man ska spara på istället då?

– Ja, jag har ju inga andra alternativ, jag är inte så insatt i hur det ser ut i landstinget just nu men jag är säker på att det finns andra sparalternativ. Se över hur det ser ut på andra sjukhus.

Men Ingrid Lundkvist har svar på den frågan.

– De kan väl spara i städerna. Jag tror de lider mindre, de kan ta sig till lasarett på ett enklare sätt än vi som har så långt.