landstingets besparingar

"Vi behöver vår ambulans"

1:28 min

Med sina stora avstånd och en befolkning som mångdubblas under turistsäsongen behöver inlandskommunerna sina ambulanser. Det skriver räddningstjänsten i Sorsele och Malå i ett brev till landstingsstyrelsen.

Det håller ambulanssjuksköterskan Kim Bergström i Malå med om, eftersom han brukar hjälpa folk som trillat i slalombacken.

– Det är viktigt att komma snabbt när folk kan bli nerkylda. De som jobbar i backen har vare sig utbildning eller grejer om folk har skadat sig i nacke och rygg, säger han till P4 Västerbotten.

Kim Bergström var långt ifrån ensam när torget fylldes till bredden med folk som ville skriva på protestlistor och höra vad Företagarna och räddningschefen hade att säga. Mitt i folkhopen stod också lilla Agnes Lindblom som hade målat ett eget plakat med en ambulans på. Det var en lång lång kö av folk som ville skriva sitt namn på listan. Men namnunderskrifter samlas också på nätet och i butiker på orten.

Den sjunde november hoppas Företagarna få besök av landstingsrådet för att prata ut om saken. Peter Olofsson har tidigare sagt i P4 Västerbotten att mycket har ryckts ur sitt sammanhang vad gäller förslaget på hur pengar ska sparas i landstinget.

Den rödgröna majoriteten vill bygga ut det som kortas IVPA. Det innebär att Räddningstjänsten kommer vid larm och finns där i just väntan på att ambulansen ska komma. Peter Olofsson tror att IVPA ska ge folk den trygghet de vill ha. Men igår i Malå stod Räddningstjänsten med sina bilar bland folkmassan.

För Kim Bergström och hans ambulanskollegor, som har ungefär 40 larm per månad, låter det som ett hot mot folks säkerhet att det inte ska finnas ambulans i Malå.

– Jag tycker de som kan det här med att räkna pengar ska sätta sig ner och räkna en gång till. Det här är en väldigt angelägen fråga för folk känner sig väldigt otrygga just nu när det pratas om att ta bort ambulansen, säger han till P4 Västerbotten.